Regionet Leuven

Wat is een mobipunt?


Mobipunten zijn plaatsen in dorpen of langs openbaar vervoersassen waar je verschillende vervoerswijzen, zoals openbaar vervoer, (elektrische) deelauto’s en deelfietsen en bijkomende voorzieningen, zoals laadpalen, een lockersysteem voor pakjes en realtime info over het openbaar vervoer, samen vindt. Je kan er gebruikmaken van de voorzieningen en vlot overstappen van het ene op het andere vervoermiddel.

Op onze website hebben we het over mobipunten. Toch zal je op het terrein vooral “hoppinpunten” zien. Dit zijn mobipunten die aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen en daarom de Vlaamse merknaam “Hoppin” krijgen. Elk hoppinpunt is een mobipunt. Maar niet elk mobipunt is een hoppinpunt. Mobipunten zijn plaatsen die wel combimobiliteit faciliteren, maar die buiten het decreet basisbereikbaarheid vallen.

Er bestaan 5 categorieën van mobipunten: interregionale, regionale, lokale, en buurtmobipunten op basis van zowel de netwerklogica als de nabijheidslogica. Meer informatie daarover lees je in het Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de mobipunten en in het Stappenplan Aanleg Hoppinpunt van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken.