Regionet Leuven

Oud-Heverlee wil landelijk karakter behouden


Oud-Heverlee bewaakt betaalbaar wonen en landelijk karakter met reglement op bijkomende wooneenheden en kavels

De onderhoudslast van wegen en alle  gemeenschapsvoorzieningen die bij verspreide bebouwing horen wegen op het gemeentelijk budget. Dit terwijl de meerwaarde van dergelijke ontwikkelingen terecht komt bij de eigenaars. De gemeente Oud-Heverlee pioniert met een gemeentelijk reglement, waarmee ze een deel van de meerwaarde afroomt. Deze belasting is gebaseerd op de vaststelling dat de gemeente zowel bij kleine als grote(re) projecten van verkaveling of bijkomende wooneenheden telkens bijkomende taken of dienstverlening moet realiseren, zoals de aanleg van groenvoorzieningen, riolering, wateropvang, afvalverwerking,…  

Het reglement voorziet een vrijstelling voor ontwikkelingen met minimaal 20% sociale huisvesting. Het reglement biedt dus ook de mogelijkheid om sociale huisvesting op private ontwikkelingen aan te zwengelen, en zo de betaalbaarheid van het wonen te stimuleren.
Het reglement is daarnaast een manier om een rem te zetten op de middelgrote verkavelingen en vastgoedontwikkelingen waarbij het landelijk karakter van de gemeente onder druk komt te staan.

https://www.oud-heverlee.be/belasting-bijkomende-wooneenheden-en-bouwpercelen  

  

Recente nieuwsberichten


Nieuws Regionet Leuven

Eerste fase Kop van Kessel-Lo gaat van start

21 maart 2024 Lees meer
Nieuws

Holsbeek lanceert RUP Woongebieden buiten de dorpskernen

17 april 2023

Gemeente Holsbeek lanceert op 11 april de startnota voor het RUP Woongebieden buiten de dorpskernen. Daarmee bijt ze de spits af van een intergemeentelijk traject met Herent, Holsbeek, Lubbeek en Tielt-Winge.

Lees meer
Nieuws

Lees het derde magazine Regionet Leuven

31 januari 2023

In dit magazine blikken we terug op een geslaagde Trefdag, gaan dieper in op enkele fietsdossiers die Regionet Leuven uitwerkt en maken we de link met het beleidsplan ruimte Vlaams-Brabant.

Lees meer